יום המיונים אורך 8 – 10 שעות, אשר במהלכן המועמדים מבצעים סדרה של מבחנים:
- מבחני אישיות
- מבחנים פסיכוטכניים
- פעילות קבוצתית- דינמיקה קבוצתית
- ראיון אישי
- דואר נכנס – לתפקידי ניהול
ישנם ימי מיון קצרים יותר בהתאם לדרישות המעסיק ולבתפקיד
אל על נתיבי אויר לישראל בע”מ המוכרת בשם המקוצר אל על, היא חברת התעופה הגדולה בישראל וחברת הדגל שלה. החברה מעסיקה אלפי עובדים בתפקידים שונים, וגיוס דיילות מהווה חלק משמעותי באגף משאבי אנוש.
גיוס הדיילות נערך בחברה, זהו “יום מסנן” כלומר במהלך המיונים נפרדים מחלק מהמועמדים והשאר ממשיכים הלאה. תהליך המיון בדר”כ מתחיל בראיון באנגלית ולאחר מכן מבחני אישיות, מבחנים פסיכוטכניים ודינאמיקה קבוצתית
יום המיונים אורך 8 – 10 שעות, אשר במהלכן המועמדים מבצעים סדרה של מבחנים:
ישנם ימי מיון קצרים יותר בהתאם לדרישות המעסיק ולבתפקיד
מבחני אישיות
מבחני האישיות עורכים כ- 2-3 שעות ומרביתם מתבצעים באופן ידני. מטרתם, קבלת מידע מקיף לגבי אישיות המועמד דרך מבחנים שונים שקיבלו תוקף מהימן ע”י ניסוי ובדיקה. המבחנים בודקים את התנהגויותיו של המועמד, את בטחונו העצמי ומעמיקים למקומות אישיים יותר.
המלצה: להתייחס למבחנים אלה במלוא הרצינות. חלקם נמדדים בזמן גם אם לא אומרים לכם וחשוב לא להעיר הערות ולהתלוצץ. כל דבר נרשם ע”י המאבחנת.
מבחנים פסיכוטכניים
המבחנים הפסיכוטכניים מתבצעים מול מחשב ועורכים כ- 3 שעות. (לעיתים הזמנים קצרים בהתאם לדרישות המעסיק). המבחנים מותאמים להגדרת התפקיד ולדרישותיו של המעסיק. המבחנים הינם רבים ומגוונים, ביניהם: מטריצות, סדרות, אנלוגיות, מבחן טכני, עברית, זריזות ודייקנות ורבים אחרים.
המלצה: יש להתייחס למבחנים במלוא הרצינות. לקרוא היטב את ההסברים וההוראות. באם יש צורך בשפה אחרת מעברית יש לציין לפני תחילת המבחנים. ניתן לקחת זמן להתרעננות.
דינאמיקה קבוצתית
זהו מבחן קבוצתי המשקף את כישוריו התפקודיים של המועמד באינטראקציה בקבוצה ואת יכולות התמודדותו בסיטואציות שונות:
המלצה: יש להתייחס לתרגיל בכבוד וברצינות על אף שהסיטואציה אינה טבעית. מומלץ לא לזלזל במועמדים אחרים, לדבר לקבוצה ולא לפסיכולוג הצופה, ובעיקר להשתתף.
ראיון אישי
הראיון האישי נערך מול פסיכולוג מיומן ובדר”כ אורכו כחצי שעה. במהלכו, מנסה הפסיכולוג להבין את ההיסטוריה האישית והמקצועית של המועמד תוך שאלת שאלות ספציפיות לגבי הצלחות, משברים וקשיים. הפסיכולוג, מנסה לבחון את התאמת המועמד לתפקיד על פי דרישות המעסיק.
המלצה: להכיר את החברה אליה מתמיינים לפני הראיון, לעשות מיני סימולציה עם חבר או באופן מקצועי ולהיערך לשאלות כמו – ציון תכונות חיוביות, ציון תכונות שליליות, למה אתה מתאים לתפקיד וכו’.
דואר נכנס
דואר נכנס הינו מבחן ניהולי. כמנהל את/ה מקבל בו זמנית מספר “אימיילים” ומשימתך הינה לתעדף ביניהם. מטרת המבחן היא לבדוק את כישורי הניהול שלך ביכולת פתרון משברים, עמידה בלוחות זמנים, אבחנה בין עיקר לטפל, עמידה בלחצים ועוד.
ההכנה במכון מורכבת ממספר שלבים הכוללים התנסות בכל המבחנים הצפויים לכם (תוך התאמה מדויקת למכון אליו הנכם מוזמנים), קבלת משוב ע”י פסיכולוג מקצועי ומנוסה וקבלת ערכת מבחנים אינטרנטית לתרגול בבית.
שלב ראשון: התנסות מדויקת במבחני האישיות
ביצוע מבחני אישיות מותאמים למכון ולתפקיד אליו אתם מתמיינים. מבחני האישיות הנפוצים:
שלב זה אורך כ-3 שעות. לאחר מכן, ממשב הפסיכולוג את המועמד במשך כשעה תוך ציון נקודות התורפה ומתן המלצות לשיפורן בהתאם לכישורים הנדרשים לפרופיל התפקיד שאליו מופנה המועמד.
שלב שני: ביצוע המבחנים הפסיכוטכניים
העברת המבחנים הפסיכוטכניים הנהוגים במכון בהתאם לתפקיד המיועד, הצגת התוצאות ובהמשך: הדרכה אישית תינתן על ידי מאבחנת מקצועית, אשר במהלכה יתרגל הנבחן את המבחנים בהם הוא חלש, במטרה לשפר את השגיו במבחני הידע והחשיבה.
בנוסף קבלת ערכת מבחנים ממוחשבת לתרגול המאפשרת לתרגל בבית בכל זמן בהתאם לקצב המתאים למועמד.
שלב שלישי: סימולציה לראיון אישי הנערכת עם פסיכולוג
במסגרת התהליך, מתרגל המועמד סימולציה של ראיון אישי עם פסיכולוג מקצועי ומנוסה תוך התמקדות בנקודות הבאות:
במהלך הראיון, מכווין הפסיכולוג את המועמד במציאת האיזון בין התכנים המילוליים ובין המסרים הבלתי מילוליים תוך התייחסות לתפקיד אליו מופנה המועמד ולסביבה הארגונית שבה הוא אמור להשתלב.
במהלך ההכנה אנו מתאימים את אופי הראיון ותכניו לתפקיד אליו המועמד מתמיין. הצגה מקצועית ונכונה של הכישורים והיכולות בכל אחד מהשלבים מגדילה את הסיכויים לקבל את התפקיד הספציפי.
שלב רביעי: דינאמיקה קבוצתית המועברת ע”י פסיכולוג
זהו מבחן קבוצתי המשקף את כישוריו התפקודיים של המועמד באינטראקציה בקבוצה ואת יכולות התמודדותו בסיטואציות שונות, כגון:
סימולציה זו מאפשרת התנסות חוויתית של המועמד במצבי תפקוד שונים בקבוצה. הפסיכולוג צופה במשתתפים ומאתר אינפורמציה רלוונטית לגבי כל נבחן. לאחר מכן, מעביר הפסיכולוג משוב אישי לכל משתתף על רמת תפקודו בקבוצה תוך התייחסות לנקודות התורפה שלו ומתן המלצות לשיפור תפקודו.