חדר בריחה – כלי אבחוני
חדר הבריחה הינו כלי אבחוני קבוצתי המבוסס על הקונספט הפופולארי של חדרי בריחה, ומציג בפני המועמדים סיפור אתגרי שמהווה מסגרת לאבחון בין-אישי, ביצועי, חשיבתי ואישיותי.
המועמדים ‘לכודים’ בחדר סגור ונדרשים לפצח את דרכם החוצה, לצורך כך עליהם לשתף פעולה במכלול משימות ומטלות.
הבחירות והתשובות שהמועמדים מציעים מול אתגר הבריחה, מאפשרים לאבחן באופן האפקטיבי ביותר את יכולותיהם השונות של המועמדים – כדוגמת חשיבה יישומית, הנהגה, עבודה בצוות ועוד. המאבחן אינו נוכח כלל בחדר הבריחה בעת הפעילות הקבוצתית, וכך נוצרים התנאים להתנהלות בין-אישית אותנטית מצד המועמדים. צוות האבחון צופה בכל המתרחש מתוך חדר בקרה משוכלל הצמוד לחדר הבריחה – וכך מצליח לגבש אבחון מעמיק של יכולות המועמדים.
כיצד אתם ניגשים לפתור את המשימה ומה זה מלמד עליכם?
המשימה שלכם לצאת מהחדר תוך זמן מוגבל, וכדי להצליח הינכם נדרשים לאתר רמזים, לפענח צפנים ולפתור חידות מגוונת, הכול תוך שימוש בחפצים המצויים במקום והמשתנים מחדר לחדר.
החדרים מאורגנים לרוב סביב נושא מסוים שמספק את המסגרת העלילתית ולכל אחד תפאורה ייחודית. מה שעומד לרשות המשתתפים הם הכישורים האישיים שלהם, תשומת לב לפרטים, יכולות אנליטיות וחשיבה אסטרטגית. היות שהם פועלים כחלק מקבוצה, יש רלוונטיות גם למיומנויות בינאישיות ולדינמיקה שנוצרת.
מה בוחנים?
ניתן להתבונן במועמד בזמן אמת כשהוא מתמודד עם מצב של חוסר ודאות ומוטיבציה גבוהה לפצח משימה, לראות איך הוא מנהל תקשורת עם שחקנים נוספים, האם הוא יודע לשים את האגו בצד כשלמישהו בקבוצה יש רעיון טוב יותר, האם הוא חושב מחוץ לקופסא ועוד תובנות שאפשר להסיק מהן על התנהלות במסגרת ארגון ותפקיד מסוימים.
מהם המיומנויות נדרשות ממך?
מיומנויות שניתן לצפות הם, כוללות יכולת אמפתיה, שכנוע, תקשורת בין-אישית וניהול משא ומתן. אין לחץ דווקא לנצח, מכיוון שלא מסתכלים אם המועמד הוא זה שפתח את המנעול בהכרח – אלא על ההתנהלות שלו לאורך הדרך.
למשל מועמדת למשרת מכירות, במהלך המשחק נצפה לראות שהיא מכירתית, נעימה, אסרטיבית ובעלת מיומנויות נוספות שהמעסיק הגדיר למשרה.
בקבוצה של עתודה ניהולית, למשל, יכולים ליצור משבר, לפעמים יותר מאחד, כדי לראות מי מגיב ובאיזו דרך, מי מוביל, מי מובל, מי מתמקד במשימה.
לסיכום
יש להבדיל מבילוי רגיל עם חברים בחדר בריחה לבין חדר בריחה אבחוני, כאן המועמדים לא מכירים אחד את השני, אין היררכיה ביניהם, אבל הם מבינים שהם חייבים לשתף פעולה כדי להצליח, באופן כללי אנשים נוטים להתחבר זה לזה בזמני משבר. קל לראות בסיטואציה כזאת מי לוקח על עצמו איזה תפקיד ואילו משימות.
אנשים נשאבים לתוך זה במהירות ובקלות ופשוט מתחילים לפתור בעיות ביחד, אין זמן לשים מסכות, או לחשוב איך להגיב בכל רגע נתון.
בגלל הסיטואציה, הכול פשוט קורה בצורה מאוד טבעית ואמיתית. הכול מאוד משימתי וקצוב בזמן. במצב כזה אנשים גם נוטים יותר להביע את דעתם מאשר, בשיחה בחדר ישיבות, או במצב של דינאמיקה קבוצתית פרונטאלית.